Zwanger zijn

Het mooiste moment in je leven

Zwanger zijn, het kan het mooiste moment in je leven zijn, of misschien ook niet. In de meeste gevallen gaan we er vanuit dat als je net een test hebt gedaan en deze is positief dat je super blij bent. Je kan al testen als je 1 dag over tijd bent, en het resultaat is dan een kruisje of een streepje. Je hebt ook testen die zelfs aangeven hoever je ongeveer bent. 

De eerste dagen dat je weet dat je zwanger bent leef je in een roze wolk. Je lichaam is zich ook al aan het voorbereiden en je kan last krijgen van pijnlijke borsten. In veel gevallen zijn de symptomen nog niet zo duidelijk, ze lijken meer op dat je ongesteld gaat worden. Twee weken na je test kan je misselijk gaan worden en kan je last krijgen van je broeken die vervelend zitten, alles lijkt wel te strak. Je bent inmiddels aan het idee gewend, je bent echt zwanger. Het HCG hormoon neemt elke dag meer toe en dat is maar goed ook. 

zwangerschapstest

Eerste 3 maanden

De eerste 3 maanden van de zwangerschap zijn regelmatig niet de leukste weken. Door de misselijkheid die best erg kan zijn, en de bandenpijn . Na de eerste 3 maanden heb je ook een gevoel van verlossing, het kan nog altijd mis gaan in de eerste 3 maanden, ook al wil je daar niet aan denken. Mocht het mis gaan, probeer je dan te troosten dat het zo moest zijn, de natuur heeft dit in handen. Het is belangrijk dat je beseft dat jij niets fout hebt gedaan.  Aan het einde van de 3 maanden is je kleintje in je buik al echt een baby’tje. Je kan er nu meer van gaan genieten.

Vanaf de 4 maanden

Nu gaat echt de leuke tijd aanbreken, je voelt je goed, het lijkt wel alsof je de hele wereld aan kan. Je persoonlijkheid kan ook veranderen. Je kan ineens erg spontaan zijn, terwijl je dat voor je zwangerschap niet was. Geniet maar goed van deze maanden want voor je het weet zijn ze voorbij. Je buik gaat nu ook echt groeien en wordt ook zichtbaar voor je omgeving. Heb je al een pret echo gedaan om het geslacht te bepalen, dat kan al vanaf een week of 15.  De kamer inrichten voor de kleine en als je weet wat het wordt kan je de kamer daar op aanpassen. Ook de kleertjes en de meubelen kan je kiezen op het geslacht van je kindje.

Het kan ook zijn dat je helemaal niet lekker voelt, het is niet bij alle vrouwen zo dat alles rozengeur en maneschijn is. Probeer je er niet aan te storen en denk ook niet dat je straks vast een slechte moeder zal zijn. Veel vrouwen vinden zwanger zijn erg fijn, maar je zal zeker niet de enigste zijn die het zo snel mogelijk voorbij willen hebben. En dan bedoel ik echt, je vindt het vreselijk om zwanger te zijn, en je voelt je erg schuldig. Het komt vaker voor dan je denkt, en geloof me, je wordt straks echt een fantastische mama. 

Vanaf de 6 maanden

Nu zijn de laatste maanden aangebroken en veel vrouwen hebben alles al klaar. De babykamer is het mooiste wat je maar kan voorstellen. De pakken luiers en babydoekjes liggen al in de kast. Je kan nu alleen nog maar wachten tot het moment gaat komen. Maar dat duurt nog wel even, want je hebt nog 3 maanden de tijd. Je kan nu al best merken dat je last hebt van je rug als je een lange dag achter de rug hebt. Veel vrouwen die werken gewoon nog en dan krijg je te horen van je verloskundige dat je rust moet nemen tussendoor, alleen daar heb je de tijd niet voor.

Het slapen is ook niet meer wat het was en je moet ook erg veel plassen. Wat daarvoor in de plaatst is gekomen zijn de duidelijke bewegingen van je kindje. Het eerste gekriebel tot de echte kleine tikjes aan de binnenkant van je buik. Dit kan echter de laatste weken zo erg worden dat je het gevoel hebt alsof je ribben breken. Het kan dus echt pijn doen, en de laatste weken wanneer de baby weinig ruimte heeft dat er een bobbel uit je buik steekt. Meestal is dat een voetje. 

De bevalling

Het is zover de baby mag komen, je bent de 37 weken gepasseerd. In veel gevallen ben je het nu echt zat en wil je dolgraag je kleine zien. Besef wel dat de meeste baby’s zo rond de 40 weken of later komen. Je hoeft nu ook niet meer te werken en kan gelukkig rust nemen. Doe dit ook want als de baby er is, dan is de rust voorbij.


De naderende bevalling kan best angstig zijn, je wilt aan de ene kant niets liever dan je kleine in je armen houden. Aan de andere kant kan je er over dromen dat het mis zou kunnen gaan, of dat je de bevalling misschien niet aan kan. Maak je geen zorgen, ook dit is normaal, en wij vrouwen kunnen zoveel hebben dat is niet te geloven. Het gaat allemaal goed komen en probeer maar te denken aan het mooie moment van de geboorte van je dochter of zoon. 

Nog een goede raad van een moeder van inmiddels 4 volwassen kinderen en 3 kleinkinderen. Vaak is de kleine de eerste week  tot 2 weken vrij rustig, bevallen is ook niet niks voor een baby. Probeer je rust te nemen samen met je baby.
Wil je graag borstvoeding geven, haal voor de zekerheid tepelhoedjes in huis. Uit ervaring kan het voorkomen dat de verloskundige (personeel ziekenhuis)  niet altijd goed weten hoe je goed de baby kan aanleggen. Als je dan erg pijnlijke tepels krijgt kan het even helpen. Blijf in ieder geval niet te lang rommelen, maar neem contact op met een 
lactatiedeskundige. 

Nog een echte aanrader!

Ben jij geïnteresseerd in een zeer gezonde zwangerschap dan kan ik je zeker de site van Miss Natural aanraden. Ze verkoopt namelijk het E-book Superfood voor een Superbaby, natuurlijk voedsel vol met vitaminen en mineralen. Tijdelijk krijg je er ook Herstellen van je bevalling en Baby’s eerste hapjes voor een goede groei en als laatste 50 Energieke Zwangerschap Recepten.

Verder hoop ik dat je wat gehad hebt aan dit artikel.  

Veel liefs van Annette

 

Lees ook eens 

Reageer op dit artikel

Leuk! reageer op het artikel

  Aanmelden  
Abonneren op