Vlindertuin

Vlindertuin zelf ontwerpen

Wat is vlindertuin? Simpel gezegd vlinder tuinieren is de kunst van het kweken van bloemen en planten die vlinders aantrekken. Verras uw familie en bezoekers met mooie vlinders, maar  u moet wel een veilige leefomgeving voor hen maken. Kijk uit voor de katten in uw tuin, deze zullen deze mooie insecten opeten.

Het ontwerp van uw vlindertuin is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De punten die u moet overwegen zijn de grootte van uw tuin en daarbij de bloemen, planten en struiken die u erin wilt hebben.  Kies daarom een stijl die u aanspreekt zodat u van te voren de tuin goed kan indelen.

Vrouwelijke vlinders leggen hun eitjes alleen op het blad van bepaalde planten. Dit zijn de zogenaamde waardplanten. Wanneer de rupsen uitkomen, eten zij de bladeren van deze planten. De bekendste waardplanten zijn:

  • Brandnetel
  • Damastbloem
  • Pinksterbloem
  • Klaver
  • Hulst
  • Wegedoorn
  • Klimop

Planten en struiken die vlinders aantrekken.

vlindertuim

Lavendel voor de vlindertuin

Vlinderstruik
Zonnebloemen
Koninginnekruid of leverkruid
Zonnekruik
Lavendelstruik
Duizendblad
herfstaster
duifkruid
hemelsleutel
rode zonnehoed
dropplant 
kogeldistel 
vlambloem 
wilde marjolein
Ijzerhard

Om een omgeving te ontwerpen wat de vlinders aantrekkelijk vinden heb je ook water nodig. Een vogel badje is een goed idee en dit helpt ook om de vlinders van de grond af te houden. Weg van de katten en andere dieren. Hang het in een boom zodat het hoog zit. Wanneer je het tuintje aan het aanleggen bent, probeer de kleuren mooi te combineren. Voor de vlinders zal het weinig uitmaken, maar voor jou moet het ook een geheel worden, zodat je vlindertuin ook mooi is om naar te kijken.

Wat handig kan zijn is om van te voren een tekening te maken waar je de bloemen, planten en struiken wilt hebben met ook de kleuren combinaties erbij. Houdt er rekening mee dat bijvoorbeeld rood of oranje bloem nogal flashy kan zijn met een groene achtergrond. Blauw en paars zijn rustige kleuren en zullen mooier op een groene achtergrond staan. Maar smaken verschillen en u kan juist de felle kleuren mooi vinden op een groene achtergrond.

Lees ook eens…..

Inboedel premie berekenen

Reageer op dit artikel

Leuk! reageer op het artikel

  Aanmelden  
Abonneren op